100-річчя бою під Крутами. Вшанування героїв битви з більшовиками.

У морозні січневі дні Україна вшановувала борців за волю. Рівно 100 років минуло з того часу , коли юні Герої Крут боронили столицю і державу від знавіснілого ворога.

Тому для наших ліцеїстів так важливо було взяти участь в урочистостях , присвячених вшануванню пам»яті полеглих Героїв. Делегація з 20 ліцеїстів на чолі з капітаном 2 рангу Завадським В.М., учасником АТО та учителем історії України Коломієць Л.В. відправилась до столиці . Уже 27 січня пліч-о-пліч зі своїми ровесниками з усіх військово-спортивних ліцеїв України крокували на плацу Військового ліцею ім.Богуна , готуючись наступного дня виїхати на спец потязі « Київ – Крути» в Чернігівську область до Меморіалу Героям Крут. Дуже гостинно прийняли богунці гостей з усіх куточків України. Ліцеїсти мали можливість познайомитись і поспілкуватись , відчути себе по-новому , готуючись до урочистостей. Особливий вплив мала зустріч з Героєм України генерал-майором Гордійчуком Ігорем Володимировичем, про подвиги якого, життєву стійкість і мужність, наші ліцеїсти знали і пишалися, що є можливість зустрітися з людиною-легендою. Ми вручили Герою від імені ВМЛ каравай на щастя і добро. Обмінялися з очільником богунців сувенірами, адже наші ліцеї – побратими!

Вечір видався хвилюючим – в столичному кінотеатрі був організований перегляд художнього фільму «Кіборги» і зустріч з режисером фільму Ахтемом Сентаблаєвим та творчим колективом. І зустріч, і фільм мали величезний емоційний вплив на глядачів. Всі були просто приголомшені , як сильно і правдиво подані сторінки сучасної війни на екрані. Оплесками вдячності творцям фільму завершився показ. Хвилиною мовчання вшанували пам»ять полеглих Героїв. І в кожного в горлі стояв клубок від болю, щеміло серце…

28 січня. Ранок. Кияни спостерігали незвичайну картину. Величезна колона юнаків у формі з державними прапорами рухалася в бік вокзалу. Серед них і наші ліцеїсти. На пероні їх чекав спец потяг на Крути. Звуки військового оркестру підсилювали хвилювання, емоції і тих, хто від’їжджав до Меморіалу , і тих, хто проводжав військовиків…

Найсильніше враження на ліцеїстів справили урочистості , які проходили біля Меморіального комплексу Героям Крут. Адже кожен брав безпосередню участь у дійствах. Кожен, дивлячись на засніжене поле, дерева, покриті інеєм, уявляв, а як же приходилось тримати тут оборону їхнім ровесникам 100 років тому… Особливо хвилюючим стало вручення Державних прапорів з пам»ятною стрічкою «1918- Крути-2018» – «За Україну, за її волю». Прапори зі стрічками вручали доблесні учасники АТО представникам ліцеїв. На жаль, жодне з українських поколінь не уникло участі у війнах. А сьогоднішня історія разюче нагадує історію 100-річної давнини. Однак зараз ми маємо всі шанси захистити Україну від ворога і не допустити , щоб чужинці панували на нашій землі. На одному подиху виконували Гімн України представники різних поколінь захисників Вітчизни. Кожен усвідомлював, що доля рідної землі знаходиться і в його руках, в його непохитній державницькій позиції.

На вокзалі у Києві пасажирів спецпотягу «Крути – Київ» зустрічали унікальним флешмобом військових оркестрів і пісенних виконавців , присвяченим пам»яті Героїв Крут.

В заключний день подорожі ми відвідали пам’ятник жертвам нацистських репресій у Бабиному Яру. Звідти поїхали на площу Незалежності і вулицю Інститутську, де трагічно гинули українці у 2014-ому році, які своєю релігією обрали Свободу. Вдивлялися у світлі обличчя Героїв Небесної Сотні… Знову і знову приходили думки про велику ціну, яку платить наша країна за можливість іти власним шляхом. Ми не маємо права повернути назад , ми не маємо права зрадити їх пам`ять.

Поверталися додому , сповнені вражень. Вони залишаться з нами назавжди. Щиро вдячні за організацію цієї незабутньої поїздки начальнику Військово-морського ліцею Шмигановському В.А., батьківському комітету ліцею.

http://www.example.com/sitemap1.xml.gz 2004-10-01T18:23:17+00:00 http://www.example.com/sitemap2.xml.gz 2005-01-01